Training: Motivational interviewing, de kracht van Motiveren

Data

Training 1: 27/2 en 20/3 2019 in Bavel
Training 2: 25/9 en 9/10 2019 in Bavel

Inleiding

In de zorg wordt gezamenlijke besluitvorming met de patiënt en sturen op gezonde leefstijl steeds belangrijker. Dit vraagt om een andere kijk en een andere rol als professional. Meer samenwerken, aansluiten bij de waarden en wensen van de patiënt, omgaan met de mogelijkheden en beperkingen in de zorg en steeds inspelend op ontwikkelingen. Dit levert uiteindelijk betere zorg, meer tevreden patiënten en reductie van de kosten op.

Soms vraagt gezondheid om verandering van gewoontes en aanpak van o.a. eten, bewegen of ontspanning. Je kunt als professional de neiging hebben om te adviseren, aan te moedigen om het anders te doen of de ander te overtuigen van wat jij denkt dat goed is. Waarschijnlijk merk je dan dat je veel minder succes hebt dan je zou willen.

Er bestaat nog steeds een groot misverstand over motiveren. Het wordt te vaak ingevuld als het zoeken naar een manier om de ander te laten doen wat jij wilt of wat jij belangrijk vindt. Dat kan een kortstondig effect opleveren, vaak echter is dit effect niet duurzaam. Logisch, want de motivatie om het anders te doen komt dan niet van binnenuit. 

Motivational interviewing is een bewezen effectieve methode om iemand zijn interne motivatie te laten ontdekken wat de kans op een duurzame gedragsverandering vergroot.

Inhoud Training en Programma

Tijdens deze 2-daagse interactieve training ligt de nadruk op het koppelen van de theorie van MI aan je eigen beroepspraktijk. Door zelf te ervaren en veel met elkaar te oefenen krijg je een basis waarmee je al direct na de eerste trainingsdag aan de slag kunt. De actieve werkvormen stimuleren om van en met elkaar te leren. Er wordt geoefend met eigen casussen, waarvan een dagdeel met een trainingsacteur.

Onderwerpen die aan bod komen

• De principes van MI en de bruikbaarheid binnen de eigen beroepspraktijk
• Wat is de grondhouding van MI en het effect daarvan
• Je krijgt inzicht in de fases van gedragsverandering en hoe je dit kunt beïnvloeden
• Je leert hoe je de gesprekstechnieken effectief kunt inzetten bij veranderingsprocessen
• Je leert omgaan met ambivalentie en weerstand
• Je leert verandertaal herkennen, versterken en inzetten met als doel de verandering in gang te zetten
• Is in staat de geleerde vaardigheden en houdingsaspecten effectief toe te passen binnen de eigen beroepspraktijk

Voor Wie?

Artsen (cluster 1,2,3)

Studiebelasting

De training duurt 2 dagen en vraagt 20 uur zelfstudie. De zelfstudie bestaat uit het lezen van de reader die je van ons ontvangt en het boek "Motiverende gespreksvoering, mensen helpen veranderen" van Miller en Rollnick. Daarnaast ontvang je tijdens de training diverse artikelen en huiswerkopdrachten om te oefenen in je eigen beroepspraktijk.

Kwaliteitsregister KNMG (ID nummer: 323266)

De opleiding "Motiverende Gespreksvoering , de kracht van motiveren"  is door de ABAN (Accreditatie Bureau Algemene nascholing ) geaccrediteerd voor Permanente Educatie uren (zie site KNMG) en bestemd voor zowel Cluster 1, 2 en 3.

Groepsgrootte

Tussen de 8 en 14 deelnemers

Locatie

Training 1 vindt plaats in onze trainingsruimte in Bavel ( nabij Breda) aan de Gilzeweg 28, De locatie is zeer gunstig gelegen t.o.v. de autoweg en ligt in een landelijke omgeving zodat er ruimte is voor een wandeling in de pauze. Gratis parkeren bij de locatie.

Training 2 vindt plaats in het Boshuis aan de rand van het Mastbos in Breda. (http://boshuis-breda.nl)  Deze sfeervolle boslocatie ligt gunstig t.o.v de autoweg en is ook bereikbaar met openbaar vervoer.  Gratis parkeren bij de locatie.

Tijden

Inloop 9.00 uur en start 9.30 uur tot 17.00 uur
Lunch van 12.30 tot 13.30 uur

Kosten

De kosten van deze training bedragen € 600,- (vrijgesteld van btw). Aangezien dit een professionele scholing betreft is dit op te geven bij de Belastingdienst als scholingskosten waardoor je een gedeelte van de kosten terug kunt krijgen.

Inbegrepen dit bedrag is

• 2 daagse training
• 1 dagdeel met trainingsacteur
• Digitale reader
• Hand-out materialen
• Onbeperkt koffie, thee, fruit en een lunch
• Certificaat van deelname

Inschrijven

Voornaam:
Achternaam:
Bedrijfsnaam:
E-mail:
Telefoonnummer:
Factuuradres:
Postcode:
Plaats:
Datum:
27/2 en 20/3 2019 in Bavel
25/9 en 9/10 2019 in Bavel
Registratienummer KNMG (niet verplicht):
Geboortedatum:
Bijzonderheden (bv dieetwensen)
Ik accepteer de voorwaarden

Voorwaarden

  • U ontvangt van ons een bevestigingsmail na inschrijving met nadere informatie.
  • Na uw inschrijving hebt u een bedenktijd van 14 werkdagen waarin u kosteloos mag annuleren. Daarna word uw inschrijving automatisch definitief en ontvangt u een factuur.
  • Bij minder dan 6 deelnemers gaat de training niet door en ontvangt u het volledige bedrag terug. We laten u dit minstens 2 weken voor aanvang weten.
  • Bij annulering vanaf een maand tot 2 weken voor aanvang van de training, ontvangt u 50% van het totale bedrag terug. Bij minder dan 2 weken voor aanvang, ontvangt u geen bedrag retour. U kunt zich altijd kosteloos door een collega laten vervangen.
  • Alle informatie die we van u ontvangen en zaken die tijdens de training aan de orde komen worden strikt vertrouwelijk behandeld.
  • Op al het materiaal wat u van ons ontvangt en we uitdelen tijdens de training rust het auteursrecht van MOOP. U mag het copieren voor eigen gebruik zolang u de bron duidelijk vermeldt.
  • Bent u ontevreden of heeft u een klacht, lees dan verder in onze klachtenregeling.

Betalen door het juiste bedrag over te maken naar ASN Bank t.n.v. G.F. Vandenbergh en/of M.E.C.V. Dekkers op rekeningnummer: NL 11 ASNB 0708 8108 10